Tylko 0,001% ludzkości oddycha powietrzem, w którym poziom PM2.5 nie przekracza norm WHO
16 marca 2023, 09:30Pierwsze ogólnoświatowe badania zanieczyszczeń pyłem zawieszonym PM2.5 wykazało, że jedynie na 0,18% powierzchni Ziemi stężenie pyłu zawsze jest niższe niż określona przez WHO granica bezpieczeństwa. A czystym powietrzem oddycha zwykle tylko 0,001% ludzkości.
Trawa filtruje herbicydy
26 kwietnia 2010, 20:21Stosowane w rolnictwie chemiczne środki owado- i chwastobójcze są w dużych ilościach spłukiwane przez deszcze i zanieczyszczają wody płynące. Do ograniczenia tego zjawiska wykorzystuje się strefy oddzielające, obsadzane trawą i drzewami. Ich skuteczność zbadali uczeni z Kanady.
Rok 2016 pobił kolejne rekordy temperatury
16 sierpnia 2017, 12:11Coroczny raport "State of the Climate" przygotowywany przez ponad 450 naukowców z 60 krajów świata pod egidą amerykańskiej Narodowej Administracji Oceanicznej i Atmosferycznej potwierdza, że rok 2016 był najcieplejszym od 137 lat w których dokonywane są regularne pomiary
Para wodna ważna, dwutlenek węgla ważniejszy
21 października 2010, 10:55Para wodna ma kolosalny wpływ na efekt cieplarniany, jednak najnowsze badania wykazały, że to dwutlenek węgla kontroluje temperaturę na Ziemi. Andrew Lacis i jego koledzy z należącego do NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS) szczegółowo zbadali efekt cieplarniany i określili rolę poszczególnych gazów w jego występowaniu.
Większość światowego miodu jest zanieczyszczona pestycydami
6 października 2017, 12:19Pestycydy atakujące układ nerwowy pszczół zostały znalezione w 75% próbkach miodu z całego świata. To pokazuje, jak bardzo zagrożone są pszczoły, jeden z głównych zapylaczy na Ziemi. Koncentracja szkodliwych substancji odkrytych w 198 próbkach jest mniejsza niż bezpieczna granica dopuszczona w Unii Europejskiej, zatem jedząc miód najprawdopodobniej nie narażamy własnego zdrowia
Zapylenie Ziemi jest dwukrotnie większe niż w XIX wieku
13 stycznia 2011, 12:11Podczas spotkania Amerykańskiej Unii Geofizycznej profesor Natalie Mahowald z Cornell University przedstawiła wyniki swoich unikatowych badań nad poziomem naturalnego zapylenia atmosfery. Wynika z nich, że w ciągu ostatnich 100 lat ilość naturalnego kurzu w powietrzu wzrosła dwukrotnie.
LED-y wygrywają z żarówkami na wszystkich polach
28 grudnia 2017, 19:02W latach 2012-2013 amerykański Departament Energii opublikował trzy części raportu „Life-Cycle Assesment of Energy and Evironmental Impacts of LED Lighting Products”. Porównuje on całkowity wpływ na środowisko LED-ów z roku 2012, LED-ów przewidywanych na rok 2017 oraz żarówek (lamp żarowych) i kompaktowych świetlówek (CFL - kompaktowych lamp fluorescencyjnych).
Ocieplenie chroni przed epoką lodowcową
10 stycznia 2012, 11:49Ostatnie zlodowacenie zakończyło się na Ziemi około 11 000 lat temu i, zgodnie z obowiązującymi modelami astronomicznymi, za około 1500 lat powinien rozpocząć się następny okres lodowacenia. Jednak, jak pokazują badania, poziom dwutlenku węgla w atmosferze jest tak duży, że kolejne zlodowacenie może zostać przesunięte w czasie o dziesiątki tysięcy lat.
Orki giną przez PCB
1 października 2018, 09:51Polichlorowane bifenyle (PCB) zabijają zwierzęta ze szczytu łańcucha pokarmowego. Autorzy najnowszych badań opublikowanych właśnie w Science twierdzą, że obecny poziom koncentracji PCB w środowisku może spowodować, że w ciągu najbliższych 30–50 lat z najbardziej zanieczyszczonych terenów zniknie połowa populacji tych zwierząt.
Dwutlenek węgla... pomaga satelitom
12 listopada 2012, 11:01Globalne ocieplenie ma wpływ nawet na... satelity i odpady pozostawione przez człowieka na orbicie okołoziemskiej. Badacze z Naval Research Laboratory zauważyli, że zwiększona koncentracja dwutlenku węgla w górnych partiach atmosfery prowadzi do ich ochładzania się i kurczenia, przez co atmosfera mniej oddziałuje na urządzenia i odpadki na orbicie okołoziemskiej
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 …